fredag 8. juni 2012

LEKSJON: Orkideer

r liker mye lys.Sett den gjerne i et sydvendt vindu.

Orkidearten Phalaenopsis henter vann og næring gjennom luftrøtter og bladverk. Derfor er det ikke jord i pottene, men oftest storkvernete barkbiter som mest fugerer som støtte. Et tips er å sette orkideen i en potteskjuler så dyp og trang at plastikkpotta blir hengende fem-seks centimeter over bunnen av potteskjuleren, og fyller vann i bunnen, så damper det opp til planten. Bytt vannet minst hver fjortende dag og bruk gjerne litt orkidegjødsel.

Orkideer trives godt med nydusjet bladverk og blomst en gang i ny og ne, men vær obs på at oftere enn hver uke kan øke faren for soppangrep. Bruk gjerne litt flytende plantegjødsel, kanskje i en tiendedel så sterk oppløsning som anbefalt på flasken, i dusjevannet. Gi alle alle andre grønne planter en dusjomgang samtidig! 
Orkidèen trives godt i mye lys. Likevel må du huske på at ingen blader må stå inntil vindusruta, for da kan den bli brent. Om sommeren kan den trives godt ute, men da helst i skyggen.
På et eller annet tidspunkt slipper orkidéen blomstene og du står igjen med en ganske uspennende stilk og noe kjedelig bladkjafs fra en ganske ufiks, barkfylt plastnettingpotte. Ikke fortvil. Flytt planten til en kjølig, og gjerne litt mørkt rom. Oppretthold dusjingen, men ikke oftere enn en gang i uken. I motsetning til hva vi mennesker ofte gjør, reduserer nemlig alle planter drikkingen jo mørkere det blir. Etter fire-fem uker flytter du planten tilbake i stuevarmen og lyset igjen, og øker dusjfrekvensen. Det er ikke utenkelig at den vil sette i gang på nytt igjen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar